Újdonságok

Tanulságos történet

Egyik betegünk jelezte, hogy a készülék nem adja le a megszokott levegő mennyiséget. Aránylag új készülékről volt szó, furcsálltuk a szituációt, de lementünk megnézni, hogy mi is történik. Azt tapasztaltuk, hogy a kilégző szelepnél a belégzési fázisban is szökik a levegő. Másik, új légzőkörrel és szeleppel is ez történt. Kicseréltük a gépet, nem is volt baj a kezdetekben. Pár héttel később kapjuk a telefont, ennél a gépnél is hasonlót tapasztalnak, kevés a befújt levegő, enged a kilégzőszelep.

Ugyanaz a hiba, két új gépnél csak nem fordulhat elő! A beteg kapott egy harmadik, helyettesítő készüléket és a szervizben tüzetes vizsgálat alá vettük a készülékeket. Kiderült, hogy az egyik belső szelepben nagyon finom porszemcsék akadályozták a szelep tökéletes zárását és ezért vesztettünk levegőt a légzőkörben lévő kilégzőszelepnél. Ismerve a körülményeket, ahol a beteg él, nem találtuk indokoltnak ilyen nagyarányú porszennyeződést. A másik gépnél is ez okozta a hibát.

Tovább beszélgetve a hozzátartozókkal kiderült, hogy a házban kőműves munkát végeztek és legjobb szándékuk ellenére is úgy tűnik, hogy nem sikerült a beteget és a gépet kellően izolálni a munkavégzés következtében keletkezett porszennyeződéstől.

A javítás több százezer forintos költséget és jelentős időráfordítást okozott nekünk, és a betegnek is sok-sok kellemetlen napot.

Tanulság: a lélegeztetőgépek nagyon érzékenyek a környezeti levegőre. A gépeknél lévő bemeneti szűrők az átlagos porterhelésre vannak méretezve és nem tudnak megbirkózni rendkívüli megterhelésekkel. Ilyen esetekben, ideiglenesen meg tudjuk erősíteni a szűrő hatékonyságát. Gondoljanak a beteg teljes izolálására, akár még ideiglenes elköltöztetésére is!

 Minden olyan, a beteg és a gép környezetében lévő, feltételezhetően poros tevékenységgel járó munkavégzés előtt, kérjük, értesítsenek bennünket!